Zakaj les - Arting

DOBRO POČUTJE

Izboljšajte počutje s pravo izolacijo

Živite in počutite se zdravo
Dobro izolirana hiša bistveno izboljša vaše udobje bivanja in z uporabo lesenih materialov lahko še bolj uživate v vašem domu. Pozimi leseno vlaknene izolacije zagotavljajo udobno bivalno klimo. Naravni izolacijski materiali zaščitijo hišo kot zimski plašč in zadržujejo dragoceno toploto znotraj bivalnega prostora. V dobro izolirani hiši notranja temperatura sten in opreme avtomatično naraste, posledično takoj opazimo:
  • Izboljšano kvaliteto bivanja: Enakomerno tople stene zagotavljajo več radiacijske toplote. Ker ljudje občutijo sevalno toploto kot posebej prijetno, lahko znižamo temperaturo v prostoru brez da bi občutili mraz. Pozitivni stranski učinek znižanja temperature je prihranek pri strošku ogrevanja ca. 5% za vsako stopinjo znižane temperature v prostoru.
  • Učinkovita zaščita pred plesnijo: Zračna vlaga bo kondenzirala le ob stiku z mrzlo površino. Če ustvarimo enakomerno tople stene sploh ne more priti do kondenzacije na stenah. Brez vlage pa plesen ne raste.
  • Manj prepiha: prepih, ki ga povzroča konvekcija je lahko moteč. Na neizoliranih zunanjih stenah se zrak ohladi in posledično zaradi večje gostote potone proti tlem. Pri tleh se premika proti sredini sobe, kjer se spet ogreje in se dvigne proti stropu. Če so stene enake temperature kot preostali prostor, do te konvekcije sploh ne pride, kar zagotavlja udobje bivanja.

PREDNOSTI

Naravni izolacijski materiali za zdravo bivanje

»Izolacijski materiali ki akumulirajo toploto« - to je prednost izolacij iz lesenih vlaken. Naravne lesene izolacije nudijo več kot samo zaščito pred mrazom, saj pripormorejo na več področjih k vašemu dobremu počutju in zagotavljajo zdravo bivanje.

Izolacija za mrzle dni
Porozna struktura izolacij iz lesenih vlaken zadržuje zrak in tako zagotavlja učinkovito izolacijo pozimi. Ne glede na uporabo v lesni gradnji ali klasični opečno betonski gradnji, pri obnovi starih stavb ali pri zahtevah za gradnjo novih pasivnih stavb, izolacije iz lesenih vlaken zagotavljajo ekološko in okolju prijazno rešitev za izvedbo vseh vrst toplotno izolacijskih ovojev.

Zaščita pred poletno vročino
Leseno vlaknene izolacije so precej gostejše od večine konvencionalnih izolacijskih materialov. Večja teža oziroma gostota je ključna pri zaščiti pred poletno vročino. Lesene izolacije zaradi večjega toplotnega upora dušijo dnevno nihanje temperature in imajo bistveno večji fazni zamik prehoda toplote, zato stabilizirajo temperaturo v prostoru.

Zvočna izolacija
Zahvaljujoč svoji vlaknasti strukturi in večji gostoti imajo leseno vlaknene izolacije velik doprinos k dobrim akustičnim lastnostim konstrukcije. Dušijo ne samo zvok ki prihaja od zunaj (npr. s ceste) ampak tudi zvok znotraj stavbe – med sobami oziroma stanovanjskimi enotami. S tipskimi rešitvami je mogoče bistveno dušiti tudi prenos udarnega zvoka.

Difuzijsko odprt material
Leseno vlaknene izolacije delujejo kot oblačila za vašo hišo. Višek vodne pare (od npr. kuhanja, pranja ipd.) lahko prehaja skozi konstrukcijo. Ta odprtost na prehod vodne pare preprečuje nastanek plesni in posledično poškodb konstrukcije. Istočasno dodatek voskov naredi izolacijo vodoodbojno (hidrofobno) kar zagotavlja učinkovito zaščito pred vremenskimi elementi. Leseno vlaknene izolacijske plošče so lahko izpostavljene elementom do 8 tednov kot začasna kritina.

Energijski prihranki in povečana vrednost nepremičnine
V našem programu lahko najdete velik asortiman izolacijskih materialov iz lesenih vlaken za streho, steno, tla in fasado tako za uporabo v novogradnji ali pri obnovi starih objektov. Z našimi izolacijami lahko dramatično zmanjšate porabo energije, istočasno pa povečate vrednost vaše nepremičnine. Izračuni kažejo, da se da porabo energije zmanjšati tudi do 80%.

Obnovljivi viri in certificiranost
Leseno vlakene izolacije so v celoti proizvedene iz lesa. Lesna masa prihaja iz rednega gospodarjenja z gozdovi in pa iz žagovine. Certifikat FSC® (Forest Stewardship Council) zagotavlja da hlodovina izvira iz kontroliranega gospodarjenja z gozdovi. Tokom proizvodnje se be uporablja nobenih škodljivih dodatkov. Vsi dodatki so naravni, njihova uporaba je omejena. Vsi materiali uporabljajo lignin, naravno sestavino lesa kot vezivo in ne umetnih lepil.

REŠITVE ZA OBNOVO STARIH OBJEKTOV

Stari objekti, nova izolacija – zmagovita kombinacija tako iz okoljske kot tudi finančne perspektive

Večina starih objektov v Sloveniji in tudi drugod po Evropi ni v skladu s smernicami energetske učinkovitosti. Z nekaj enostavnimi posegi se lahko to spremeni, kar vam prihrani denar ter istočasno zmanjša toplogredne emisije. Z vedno višjimi cenami zemeljskega plina, kurilnega olja, elektrike in trdih goriv stroški za ogrevanje in hlajenje predstavljajo vedno večji stroškek za gospodinjstva. Ni razloga za skrb in obup. S pravimi ukrepi se tudi stare objekte lahko uskladi z sodobnimi smernicami učinkovite rabe energije tako da dobimo nizkoenergiski ali celo pasiven standard objekta. Izbira pravih materialov je zelo pomembna, in z našimi naravnimi materiali lahko istočasno zmanjšate vpliv na okolje.

Obnova, investicija ki se sama izplača Z našim sistemom materialov in gradnje pridobite dvojno korist. Zahvaljujoč lastnostim naravnih lesenih vlaken bo vaš dom zadržal toploto pozimi in preprečeval vdor toplote poleti. Naši materiali bodo izolirali vašo denarnico pred računi za gorivo. Izračun pokaže da se stroški za obnovo vrnejo skozi prihranke energije že v nekaj letih. Obnova tudi podaljša uporabnost stare hiše, poveča njeno vrednost in trajno zmanjšuje stroške za ogrevanje in hlajenje.

ZAŠČITA PRED VDOROM POLETNE VROČINE

Ustvariti udobno bivalno klimo

Dejstvo je, da se naša klima spreminja. Število tako imenovanih »dni tropske vročine« s temperaturami nad 30 stopinj Celzija se eksponentno povečuje. Naravni izolacijski materiali iz lesenih vlaken pomagajo, da je notranjost vašega doma prijatno hladna, brez potrebe po uporabi klimatske naprave.

Masardna in podstrešna stanovanja so najbolj na udaru za pregrevanje poleti, ker sonce sije direktno na streho. Naravni izolacijski materiali imajo veliko prednosti. Imajo bistveno večjo težo oziroma gostoto kot steklena volna, stiropor ali mineralna volna, zato precej dalj časa preprečujejo vdor vročine (fazni zamik).

Neodvisne raziskave kažejo, da z uporabo naravnih lesenih izolacij več kot prepolovimo število prevročih dni v podstrešnih prostorih.