Toplotne Izolacije - Ponudba Materialov - Arting

TOPLOTNE IZOLACIJE

Pri novogradnji ali obnovi starega objekta se vedno srečamo z vprašanjem kakšno in koliko toplotne izolacije potrebujemo. Izolacij je ogromno različnih vrst in ni enoznačnega odgovora katera je najboljša - vsaka ima svoj namen uporabe katerega bolj ali manj dobro opravlja. Kar se pa tiče koliko izolacije vgraditi pa velja za vse vrste univerzalno pravilo - VEČ JE BOLJE.

Izolacije lahko razlikujemo po več različnih kriterijih:

  • Koeficient toplotne prevodnosti
  • Fazni zamik in dušenje amplitude
  • Izolacije iz obnovljivih (naravnih) materialov oziroma izolacije proizvedene iz umetnih materialov
 
Zunanja temperatura

Nihanje temperature strehe z izolacijo iz mineralnih vlaken

Nihanje temperature strehe z izolacijo iz lesenih vlaken
Že od pradavnine ljudje uporabljamo les ne samo kot konstrukcijski ampak tudi kot izolacijski material. Navkljub stoletjem razvoja vrst različnih izolacij ostaja les tehnično gledano eden od bolj učinkovitih in okolju prijaznih materialov. Izolacije iz lesenih vlaken izkoriščajo lastnosti lesa kot osnovne surovine, saj ima zelo veliko toplotno kapaciteto (koliko toplote je potrebno da 1 Kg materiala segrejemo za 1 stopinjo) in zato visoko akumulacijo toplote ter istočasno zelo nizek koeficient toplotne prevodnosti (koliko toplotne energije se prevaja čez material pri temperaturni razliki 1 stopinje). Prav zaradi teh lastnosti so izolacije iz lesenih vlaken in celuloze najbolj vsestransko učinkovite, saj nudijo izredno dolg fazni zamik prehoda toplote (čas, ki ga toplota potrebuje da preide iz tople na hladno stran konstrukcije) in pa odlično toplotno izolativnost.
Izolacije iz lesenih vlaken se proizvajajo kot mehke fleksibilne plošče in pa kot vlakna (lahko naravna lesena vlakna ali pa reciklirani časopisni papir oziroma celuloza). Mehke fleksibilne plošče se vgrajujejo ročno kot vse ostale izolacije, lesena vlakna in celuloza pa se vgrajuje s posebnim strojem za vpihovanje. Ne glede na način vgradnje so lastnosti tako izvedenega izolacijskega ovoja po končani vgradnji gradbeno - fizikalno gledano praktično enake.

Izdelki za toplotno izolacijoPrimerjava tehničnih podatkov

Produkt Gostota [r] Topl. Prev. [λ] Spec.Kap. [cp] Upor pari [µ] Požar raz.
STEICO Flex 50 Kg/m3 0,038 W/mK 2.100 J/Kg 1-2 E
STEICO Floc 45-65 Kg/m3 0,039 W/mK 2.100 J/Kg 1-2 E
STEICO Zell 38-45 Kg/m3 0,038 W/mK 2.100 J/Kg 1-2 E