Skip to main content

Skeletna stena s prezračevano fasado

By 7. marca, 202317 aprila, 2023Nasveti za gradnjo

Skeletna stena s prezračevano fasado

V zadnjem času se pri projektiranju objektov vse več uporabljajo prezračevane fasade ali pa kombinacija klasične kontaktne in prezračevane fasade. Izbira materialov za prezračevane fasade je precej raznolika, med bolj atraktivnimi in priljubljenimi je les. 

Zelo popularna je lesena obloga (največkrat macesen), uporabljajo pa se tudi Alu plošče, vlakno cementne plošče, opečne plošče in druge. Montaža je izjemno enostavna, saj se podkonstrukcija enostavno pritrjuje skozi zunanjo leseno vlakneno ploščo direktno v leseni skelet, zato je potrebno le-to prilagoditi normalnemu rastru skeleta, ki je po navadi na 625 mm osne razdalje.

Pri izvedbi prezračevane fasade je potrebno biti pozoren predvsem na zaščito leseno vlaknene plošče spodaj pred dežjem in UV sevanjem. Če je fasadna obloga vodoneprepustna, torej na način, da normalne padavine ne gredo skozi fasadno oblogo in naprej na leseno vlakneno ploščo, potem ni potrebna dodatna zaščita. Če pa se izvede fasadna obloga tako, da dež in sonce gresta skozi, je potrebno pred izvedbo podkonstrukcije za prezračevano fasado namestiti še ustrezno paroprepustno fasadno folijo, ki zaščiti konstrukcijo stene. Sama fizika konstrukcije je enaka kot pri konstrukciji strehe v naklonu, kjer lahko celotno sestavo izolacijskega ovoja razdelimo na:

1. Izolacija na zunanji strani, za kar se največ uporabljajo lesene vlaknene plošče enake kot za konstrukcijo strehe, po navadi debeline med 35 in 100 mm. Te plošče opravljajo trojno funkcijo: sekundarne fasade (odvod kondenza, puščanje fasadne obloge ipd.), vetrne zapore (ščitijo mehko izolacijo pred vetrom in s tem zagotavljajo pravo izolativnost) in še funkcijo izolativnosti (zaradi visoke gostote imajo velik doprinos k faznemu zamiku pri prehodu toplote in veliko toplotno kapaciteto)

2. Izolacija med nosilci skeleta, za kar se lahko uporabi mehka izolacija v ploščah ali pa vpihana izolacija v debelini skeleta, po navadi med 16 cm in 24 cm, pri pasivni gradnji pa celo do 40 cm

3. Izolacija na notranji strani konstrukcije – tako imenovana instalacijska ravnina med OSB ploščo na notranji strani skeleta in mavčnokartonsko ploščo oziroma drugo finalno oblogo, ponavadi v debelini med 4 in 10 cm odvisno od vrste instalacij.

Pravilna sestava konstrukcije s prezračevano fasado je:

  1. Prezračevana fasada
  2. Fasadna podkonstrukcija
  3. Paroprepustna fasadna zaščitna folija (opcijsko)
  4. Leseno vlaknene plošče – sekundarna fasada
  5. Izolacija med nosilci skeleta
  6. Parna ovira (lahko ustrezna folija ali OSB plošča)
  7. Izolacija v instalacijski ravnini (opcijsko)
  8. Finalna obloga

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Nasveti za gradnjo

Sledite nam!

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov? Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.