SEKUNDARNE KRITINE

Primarni namen sekundarne kritine je, kot je razvidno že iz imena, preprečiti vdor vode v strešno konstrukcijo in naprej v objekt v primeru poškodbe kritine ali v času njene zamenjave. V zadnjih letih beležimo veliko neurij z močnim vetrom in točo, zato je vgradnja sekundarne kritine za dodatno zaščito objekta postala nujnost in tudi gradbeni standard.
Poleg izolativnosti in zaščite pred vdorom vode sekundarna kritina dodatno opravlja še funkcijo vetrne zapore in s tem zagotavlja pravilno delovanje strešne izolacije. Najlažje si to predstavljamo kot biti v volnenem puloverju na vetru. Ker veter piha skozi pulover in stalno menja zrak ujet v debelini puloverja, ta ne opravlja svoje izolativne funkcije. Ko pa čez pulover oblečemo še vetrovko, ki preprečuje vetru direkten stik s puloverjem / izolacijo, pa le-ta opravlja svojo funkcijo in nas greje. Za sekundarno kritino lahko uporabimo posebej za ta namen razvite plošče iz lesenih vlaken (lahko tudi iz raznih umetnih materialov) ali pa le paro prepustno folijo. Folija opravlja samo funkcijo sekundarne kritine in vetrne zapore, leseno vlaknene plošče pa še funkcijo izolacije strehe. Sekundarne kritine lahko razdelimo v več skupin, vsaka od njih ima različno uporabnost:

LESENO VLAKNENE PLOŠČE ZELO VISOKE GOSTOTE (ca. 600 Kg/m3)

se uporabljajo namesto kombinacije klasične deske in paro prepustno folije. Zaradi velike gostote in posledično trdnosti so pohodne in zato enostavne za montažo. Uporabljamo jih kadar streha ne bo izolirana in se zahteva samo sekundarna kritina ali pa v primerih, ko je projektirana vgradnja večje debeline izolacije med in pod špirovci in ni potrebe po dodatni izolaciji nad špirovci ali faznem zamiku prehoda toplote.

LESENO VLAKNENE PLOŠČE SREDNJE GOSTOTE (med 180 in 270 Kg/m3)

se uporabljajo v področjih večjih temperaturnih nihanj kot na primer na primorskem ali v visokogorju, saj njihova gostota zagotavlja visok fazni zamik prehoda toplote. S tem stabiliziramo nihanje temperature v prostoru, saj ni pregrevanja čez dan ali podhladitve čez noč. Posledično tako ustvarimo bolj zdravo bivalno okolje, istočasno pa prihranimo na (pre)dragi energiji za hlajenje ali ogrevanje bivalnega prostora

LESENO VLAKNENE PLOŠČE NIZKE GOSTOTE (med 100 in 180 Kg/m3)

se uporabljajo praviloma v večjih debelinah, kjer ni predvidena vgradnja izolacije pod strešnimi nosilci - špirovci po navadi zaradi premajhne uporabne višine v mansardi. Da bi dosegli dovoljšno skupno debelino izolacije se vgradijo leseno vlaknene plošče nizke gostote nad špirovci, saj imajo izvrstne toplotnoizolacijske lastnosti. Zaradi večjih debelin pa imajo tudi dovolj lesne mase, da zagotavljajo tudi ustrezen fazni zamik prehoda toplote.

Cenik