Skip to main content

Ravna streha potrebuje dobro hidroizolacijsko zaščito

By 13. oktobra, 202217 aprila, 2023Streha

Ravna streha in hidroizolacijsko zaščito

S pojmom ravne strehe označuje gradbeništvo strehe, ki nimajo klasične kritine, temveč jih pred vremenskimi vplivi, predvsem pred meteorno vodo, ščiti hidroizolacija, ki je v vseh vremenskih okoliščinah vodotesna. 

Ravne strehe so se pri nas začele graditi v obdobju moderne, po prvi svetovni vojni, ko so Bauhaus in podobna gibanja uveljavljala stavbe, pri katerih je streha očem skrita, s tal vidimo samo fasado, medtem ko je streha vidna le iz ptičje perspektive.Ta tip streh je bil na svojih začetkih bistveno bolj dovzeten za poškodbe zaradi materialov, ki niso imeli tako dobrih lastnosti, kot jih imajo danes.

Izvedba ravne strehe je najbolj odvisna od tipa stropne konstrukcije, namena uporabe strehe in toplotnoizolacijskih lastnosti, ki jih mora izpolnjevati. Poleg materialov in zaporedja slojev, ki jo sestavljajo, so za normalno delovanje pomembni deli razni detajli, kot so atike, vertikalni priključki, ki se običajno dvigajo 15 cm nad zgornji sloj ravne strehe in predstavljajo prehod med streho in fasado stavbe, odtočniki in razni drugi preboji. Pri ravnih strehah so odtoki običajno notranji.

Pri konstrukciji ravnih streh je potrebno upoštevati, da klasična izvedba zračnega mostu pod kritno ne deluje. Zračni most deluje zaradi fizikalnega principa, da se topel zrak zaradi manjše gostote kot hladen zrak dviguje. Ta lastnost pri strehi z naklonom pomeni, da se topel zrak pomika od kapa proti slemenu strehe in pri tem odvaja odvečno toploto ter vlago, ki je izparela iz toplotnega ovoja in pa kondenza pod kritino. Pri ravni strehi ni razlike v višini med kapom in slemenom strehe, zato premikanja zraka pod kritino ni in tako ne moremo računati na izsuševanje izolacije in kondenza kritine. Prav zato (razen v specifičnih primerih) projektiramo difuzijsko zaprte konstrukcije.

Izvedba je zelo enostavna. Na nosilno ploščo oziroma konstrukcijo strehe se najprej položi parna zapora, ki preprečuje vstop vlage v toplotno izolacijo. Sledi polaganje lesenih toplotno izolacijskih plošč križno z zamikom v vsaj dveh slojih, da se prepreči toplotne mostove. Sledi montaža kritine po predpisih za posamezno kritino, največkrat kar direktno na izolacijske plošče.

Končna sestava ravne strehe je:

  1. Kritina
  2. Leseno vlaknene izolacijske plošče
  3. Parna zapora
  4. Nosilna strešna plošča
Ravna streha garaža- Arting

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov?
Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.