Skip to main content

Primerjava stroška gradnje klasične in lesene hiše

By 27. junija, 202212 septembra, 2022Trajnostna gradnja

Trajnostna gradnja

Primerjava stroška gradnje klasične opečne betonske in lesene hiše

Ko se odločamo za gradnjo nove hiše, je seveda zelo pomemben skupen strošek gradnje. Splošno laično pavšalno prepričanje med investitorji je, da je kakršnakoli lesena gradnja bistveno dražja od klasične opečno betonske gradnje.

To je posledica predpostavke, da so vse hiše oziroma njihove gradbeno fizikalne lastnosti enake, kar je približno enako kot bi v avtomobilskem svetu enakovredno primerjali Zastavo in Mercedesa. Sicer sta oba avtomobila, ki nas prepeljeta od točke A do točke B, a razlika med njima je vsem jasna. Pri avtomobilih je primerjava enostavna, ko pa govorimo o stavbah pa večinoma niti ne znamo ustrezno postaviti kriterijev na osnovi katerih lahko objektivno primerjamo oba načina gradnje.

 

Primerjava trajnostne in klasične gradnje

V Nemčiji že leta pri analizi stavb uporabljajo termin “Wohnungsanlage” – v prevodu “priprava za bivanje”. Tovrstna analiza rezultira v dveh jasnih vprašanjih: Koliko znaša začetna investicija? ter Kolikšen je letni / mesečni strošek uporabe oziroma delovanja? Če postavimo enake zahteve o energijski učinkovitosti stavbe, je strošek uporabe po definiciji praktično enak in lahko podrobneje analiziramo predvsem strošek začetne investicije.

Ker je način gradnje med klasično in leseno stavbo različen, težko primerjamo postavke med seboj, zato smo jih za lažje razumevanje laičnega investitorja združili v logične skupine.

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov?
Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.