Skip to main content

Naj uporabim parno oviro ali parno zaporo?

By 18. novembra, 202210 februarja, 2023Trajnostna gradnja

Kaj izbrati in kaj je razlika med parno oviro in zaporo?

Razlika med oviro in zaporo je očitna že iz imena: zapora preprečuje kakršen koli prehod vodne pare dočim ovira to prepušča ampak kontrolirano in v manjših količinah.

Izbira ustrezne folije je odvisna od tega kaj želimo doseči. V kolikor vgradimo stekleno ali kameno volno ali pa celo EPS med leseno konstrukcijo, presežek vodne pare, ki nastaja v toplotni izolaciji zaradi ohlajanja zraka nase avtomatično vpija lesena konstrukcija, saj les vlago prosto sprejema in oddaja, prej omenjeni materiali pa ne, oziroma zelo malo. Z vgradnjo parne zapore preprečimo, da bi para iz prostora prehajala v izolacijo ali v konstrukcijo in tam potencialno kondenzirala. Slaba stran te rešitve je, da vlaga ostaja v prostoru zaradi česar je potrebno prostor tudi večkrat prezračevati, sama relativna vlažnost zraka v prostoru pa bolj niha, kot če bi vgradili parno oviro. V kolikor smo med leseno konstrukcijo vgradili naravno (organsko) izolacijo, pa se presežek vodne pare porazdeli tako na toplotno izolacijo kot tudi na leseno konstrukcijo. Naravni materiali lahko sprejmejo v primerjavi z umetnimi in anorganskimi materiali veliko več vodne pare. Zato lahko brez težav vgradimo parno oviro in omogočimo prehod vodne pare skozi konstrukcijo. Istočasno pa se lahko toplotna izolacija v zimskem času suši tudi navznoter, zato je relativna vlažnost zraka v prostoru bolj konstantna, prostore pa je potrebno manj prezračevati.

Poenostavljeno pravilo o določanju parne ovire v konstrukciji je, da je razmerje med uporom na prehod vodne pare (Sd vrednost) med notranjo oblogo in zunanjo oblogo 5 proti 1. Prav zaradi različnih materialov na zunanji strani, poznamo tudi celo paleto različnih parnih ovir in zapor, ki se med seboj razlikujejo po Sd vrednosti. Pri običajnih lesenih skeletnih gradnjah, kjer se ma zunanji strani uporabi paropropustna leseno vlaknena plošča, praviloma uporabimo parno oviro z Sd vrednostjo med 3 in 6 m. Za ostale konstrukcije pravilno parno oviro določimo z izračunom točke kondenziranja.

Pri nas ponujamo slednje produkte, ki imajo slednje prednosti: 

  • enostavna montaža
  • izdelana na bazi papirja, ekološki material (Ekonatura)
  • enostavna reciklaža
  • okolju prijazni proizvod

Produkti iz našega asortimana: 

  1. Eko Natura parna ovira
  2. Airstop parna ovira
  3. Airstop – 1500 parna zapora

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Nasveti za gradnjo

Sledite nam!

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov? Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.