Skip to main content

Obnova mansarde v centru mesta Ljubljana

By 15. marca, 2023Novice

Obnova mansarde v stari meščanski vili – Ljubljana

Investitorja sta primarno imela namen sanirati streho in izvesti manjša obnovitvena dela v mansardi stare meščanske vile v Ljubljani.

Ko se je začelo z demontažo strehe je bilo jasno da bo stanovanje potrebno temeljitejše prenove, saj se je pokazalo da je konstrukcija zelo dotrajana, leta obnov »po domače« pa so naredila precej škode.

Predelava konstrukcije

Obnova je bila zelo dinamična, saj je prihajalo do novih in novih idej skoraj vsakodnevno, lesena gradnja z dodatnimi jeklenimi ojačitvami pa je dopuščala izvedbo praktično vseh želja, med drugim tudi povečanje obstoječe frčade ter izvedbo nove manjše nad njo skupaj z manjšim balkonom.

Obnovila so se tudi tla v špici strehe in sicer kot kombinacija jeklenih nosilcev in lepljenega masivnega lesa. To je omogočalo vitko sestavo ter hitro izvedbo.

Lepljen masivni les – s tujko jim rečemo tudi BSH (BreitSchnitHolz) – dolžinsko in širinsko spojeni nosilci, Duo – dvoslojno širinsko spojeni in Trio – troslojno širinsko spojeni nisolci.

Nova streha

Strešni nosilci so bili tanki, stojna višina v mansardi pa je dragocena ker določa uporabno površino stanovanja. Zato je izolacija strehe izvedena z debelo zunanjo izolacijsko strešno leseno vlakneno ploščo PAVATEX Isolair, med nosilce pa se je vgradila lesena volna STEICO Flex.

S osobnost sprejemanja in oddajanja vlage je pri lesenih izolacijah kar štirikrat višja kot pri konvencionalnih izolacijskih materialih (npr. stekleni ali mineralni volni), zato lesena volna prispeva k reguliranju zračne vlage v prostoru.

Na spodnjo stran strešne konstrukcije so bile vgrajene OSB plošče, ki so ojačale konstrukcijo. OSB plošče delulejo tudi kot parna ovira in kontrolirajo prehod vlage iz prostora v konstrukcijo ter pomagajo pri regulaciji vlage v prostoru s čimer ustvarjajo udobno bivalno klimo. So eden najbolj uporabljanih elementov v gradbeništvu, saj jih uporabljamo pri konstrukcijah sten, streh in tal, saj dajejo stabilnost in visoko trdnost. 

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov?
Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.