Skip to main content

Notranja skeletna stena – standardi

By 23. maja, 202212 septembra, 2022Notranja stena

Notranja stena

Notranja skeletna stena – standardi

Sicer ločimo nosilne in nenosilne predelne stene, a med njima ni druge razlike, kot samo v debelini konstrukcije, ta pa je posledica eventualnih statičnih zahtev.

Tako se po nemškem DIN standardu zahteva za stene med več stanovanji minimalno 52 dB dušenja, stene znotraj stanovanja minimalno 47 dB dušenja, stene v vrtcih, šolah in bolnišnicah pa minimalno 42 dB dušenja. Lesene izolacije imajo izredno dobre lastnosti dušenja zvoka, tako da pri vgradnji 10 cm debele konstrukcije z izolacijo in pa dvojnim opaženjem z mavčno kartonskimi ploščami dosežemo 51 dB dušenja zvoka kar ustreza že praktično vsem zahtevam.

Požarno varnost konstrukcije zagotavljajo mavčno kartonske oziroma mavčno betonske plošče Fermacell. Za doseganje požarnega razreda odpornosti F30-B zadošča že enoslojno opaženje na vsaki strani stene (1 x 12.5 mm), za razred F60-B dvojno opaženje (2 x 12.5 mm) in za razred F90-B pa troslojno (12.5 mm + 10 mm + 10 mm), s čimer pa dobimo tudi povečano zvočno izolativnost na 54 dB.

Sicer ločimo nosilne in nenosilne predelne stene, a med njima ni druge razlike, kot samo v debelini konstrukcije, ta pa je posledica eventualnih statičnih zahtev. Debelina konstrukcije nenosilne stene je po navadi 8 -10 cm, za nosilne pa se projektira debeline od 14 cm naprej. Sestava take stene je zelo enostavna.
Debelino notranjih sten lahko brez težav in omejitev izkoristimo za razpeljavo elektro in strojnih instalacij po prostorih. Praviloma najprej postavimo ogrodje skeleta ter stene z ene strani zapremo z OSB ploščami. Po tako pripravljeni konstrukciji se hitro in enostavno razpeljejo vse potrebne instalacije. Ko so instalacije razpeljane, se vse votle prostore zapolni z mehko izolacijo (najpogosteje z leseno volno) ter stene še z druge strani zapre z OSB ploščami. Stene so tako konstrukcijsko gotove, za dokončanje se jih samo še obloži z mavčno kartonskimi ploščami.
Za razliko od sestav strehe, zunanje stene in talne plošče se pri sestavi notranjih predelnih sten ne ukvarjamo s toplotno izolativnostjo, ampak predvsem z zvočno izolativnostjo in požarno varnostjo z namenom, da se v vsakem pogledu čim bolj loči en prostor od drugega.

Debelina konstrukcije nenosilne stene je po navadi 8 -10 cm, za nosilne pa se projektira debeline od 14 cm naprej. Sestava take stene je zelo enostavna.

  1. Mavčno kartonska plošča (enoslojno ali zaradi požarnih zahtev dvoslojno)
  2. OSB plošča deb 15 mm
  3. Skeletna konstrukcija, vmes zvočna izolacija – lesena volna
  4. OSB plošča deb 15 mm
  5. Mavčno kartonska plošča (enoslojno ali zaradi požarnih zahtev dvoslojno)

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Ostali nasveti

Naša ponudba naravnih materialov

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov?
Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.