Skip to main content

Les je lep

Les, naravni material 

Les je naravni material, ki se že tisočletja intenzivno uporablja pri gradnji objektov.

Sprva je bila njegova uporaba predvsem posledica njegove dostopnosti, v časih, ko še ni bilo tako širokege izbire umetnih materialov za gradnjo. Danes je les v gradnji cenjen predvsem zaradi njegovih pozitivnih lastnosti na objekt in bivanje v njem.

Les je namreč eden najbolj zdravih gradbenih materialov.

Njegove pozitivne lastnosti, kot so zmožnost dihanja, uravnavanje vlage, precejanje in čiščenje zraka, odsotnost elektrostatičnega naboja, sorazmerno dobra izolativnost, prijetnost na dotik in številne druge mu dajejo dragocenost in zagotavljajo njegovo uporabnost v gradnji tudi v prihodnje. Ena glavnih lastnosti, ki jih ima les pred opeko pa je tudi ta, da je gradnja hitrejša, suha, kar pomeni, da ni treba čakati, da se deli objekta sušijo, posledično pa seveda tudi čistejša.

Živeti in bivati naravno

Dobro izolirana hiša bistveno izboljša vaše udobje bivanja in z uporabo lesenih materialov lahko še bolj uživate v vašem domu. Naravni izolacijski materiali imajo izjemno visoko akumulacijo toplote in ščitijo prostor kot plašč. V dobro izolirani hiši posledično takoj opazimo:

  • Prijetno počutje: Ljudje občutijo sevalno toploto kot posebej prijetno, zato lahko znižamo temperaturo v prostoru brez da bi občutili mraz. Pozitivni stranski učinek znižanja temperature je prihranek pri strošku ogrevanja ca. 5% za vsako stopinjo znižane temperature v prostoru. 
  • Učinkovita zaščita pred plesnijo: Zračna vlaga bo kondenzirala le ob stiku z mrzlo površino. Če ustvarimo enakomerno tople stene sploh ne more priti do kondenzacije na stenah. Brez vlage pa plesen ne raste.
  • Manj prepiha: Prepih, ki ga povzroča konvekcija je lahko moteč. Če so stene enake temperature kot preostali prostor, do konvekcije sploh ne pride, kar zagotavlja udobje bivanja.

Stopite v stik!

Arting strokovnjaki vam pomagajo najti ustrezen material in nasvet za vaše projekt! 

Izolacijski materiali, ki akumolirajo toploto

  • Zaščita pred poletno vročino

Leseno vlaknene izolacije so precej gostejše od večine običajnih izolacijskih materialov. Zato imajo večji toplotni upor, dušijo dnevno nihanje temperature in imajo bistveno večji fazni zamik prehoda toplote. Posledično stabilizirajo temperaturo v prostoru.

  • Zvočna izolacija

Zahvaljujoč svoji vlaknasti strukturi in gostoti imajo leseno vlaknene izolacije velik doprinos k dobrim akustičnim lastnostim konstrukcije. Dušijo ne samo zvok, ki prihaja od zunaj (npr. s ceste), ampak tudi zvok znotraj stavbe – med sobami oziroma stanovanjskimi enotami.

  • Difuzijsko odprt material

Leseno vlaknene izolacije so paroprepustne in omogočajo da vodna para (od npr. kuhanja, pranja ipd.) lahko prehaja skozi konstrukcijo kar preprečuje nastanek plesni in poškodbe konstrukcije.

  • Energijski prihranki in povečana vrednost nepremičnine

V programu imamo širok asortiman izolacijskih materialov iz lesenih vlaken tako novogradnjo kot tudi za obnovo starih objektov. Z našimi izolacijami lahko dramatično zmanjšate porabo energije, istočasno pa povečate vrednost vaše nepremičnine. 

  • Obnovljivi viri in certificiranost

Leseno vlakene izolacije so v celoti proizvedene iz lesa. Certifikat FSC® (Forest Stewardship Council) zagotavlja, da surovina – hlodovina izvira iz kontroliranega gospodarjenja z gozdovi. Tokom proizvodnje se se uporablja nobenih okolju ali ljudem škodljivih dodatkov

  • Izolacija za mrzle dni

Porozna struktura izolacij iz lesenih vlaken zadržuje zrak in tako zagotavlja učinkovito izolacijo pozimi. 

Novice

Oglej si ostale nasvete

STE PROJEKTANT, GRADBENIK, ARHITEKT?

Brezplačno vam ponudimo tehnično dokumentacijo, s pomočjo katere boste lažje izpeljali svoj projekt.

PRIJAVA ZA DOSTOP DO DOKUMENTACIJE

STE PROJEKTANT,
GRADBENIK, ARHITEKT?

Brezplačno vam ponudimo tehnično dokumentacijo, s pomočjo katere boste lažje izpeljali svoj projekt.

PRIJAVA ZA DOSTOP DO DOKUMENTACIJE

O nas

ARTING d.o.o.
Verd 107, 1360 Vrhnika
T: 01 366 31 36
M: info@arting.si

Kako do nas?

Prijava na e-novice

Želite izvedeti več o leseni gradnji in uporabi lesenih gradbenih materialov?

Prijavi se in ostani v stiku z nami.

E-Novice

© 2022 Arting d.o.o. – Graditi in bivati naravno. Vse pravice pridržane.