Konstrukcijski Elementi iz Lesa - Arting

KONSTRUKCIJSKI ELEMENTI IZ LESA

Les kot gradbeni element je nenadomestljiv in prisoten od pradavnine. Uporabljamo ga tako ljudje kot tudi mnoge živali za izdelavo bivališč, mostov, pohištva, orodja in še bi lahko naštevali. Začelo se je z uporabo svežega masivnega lesa, z razvojem tehnologije pa se je začelo proizvajati polprodukte, ki so bili namenjeni specifični uporabi. V grobem lahko prepoznamo več skupin lesenih gradbenih elementov glede na način uporabe:

LEPLJEN MASIVEN LES - BSH

Kadar se potrebujejo večje statične obremenitve nosilcev lahko uporabimo nosilce iz lepljenih lesenih lamel lepljenih po dolžini in tudi po širini. S tujko jim rečemo tudi BSH (BreitSchnitHolz) - dolžinsko in širinsko spojeni nosilci, Duo - dvoslojno širinsko spojeni in Trio - troslojno širinsko spojeni nisolci.

MASIVEN LES - KVH

Masiven sušen les (v Sloveniji uporabljamo tudi nemško kratico KVH - KonstrukzionsVollHolz).je najenostavnejši konstrukcijski element. Večinoma se uporablja mehak les iglavcev, lahko pa tudi druge vrste lesa. Razrezane elemente se tehnično posuši in že so pripravljeni za vgradnjo. V primeru da so zahtevane večje dolžine elementov, se elementi lahko dolžinsko spajajo oziroma lepijo tako da dobimo nosilce različnih dimenzij in standardnih lastnosti.

NOSILCI IZ LEPLJENEGA FURNIRJA - LVL

LVL (angl. Laminated Veneer Lumber) so konstrukcijski elementi, ki se jih uporablja kadar so zahtevane posebno velike statične ali kompresijske obremenitve. Poznamo jih tudi pod imenom vezane plošče, saj so proizvedene iz več slojev lepljenega furnirja, kar jim zagotavlja največjo možno nosilnost in kompresijsko trdnost med vsemi lesenimi nosilci.
Konstrukcijski elementi
Konstrukcijski elementi

LESENI I PROFILI

Leseni I profili združujejo visoko nosilnost in vitko konstrukcijo z maksimalno nosilnostjo. Leseni I proifli niso novost, saj se uporabljajo že leta sicer predvsem kot nosilni element za opaženje betonskih konstrukcij. V zadnjem času pa se je njihova uporaba močno razširila še na skeletno in okvirno leseno montažno gradnjo. Njihova prednost je nižja cena pri večjih debelinah konstrukcije, zmanjšani toplotni mostovi in izboljšana nosilnost.

OSB PLOŠČE

OSB plošče (angl. Oriented Strand Board) so lesene konstrukcijske plošče proizvedene iz lepljenih lesenih pramenov , kar jim daje stabilnost in visoko trdnost. So eden najbolj uporabljanih elementov v gradbeništvu, saj jih uporabljamo v konstrukcijah sten, streh in plošč ter kot parno zaporo. Na voljo je več vrst oziroma standardov plošč (OSB2, OSB3 in OSB4), ki se razlikujejo predvsem po vodoodpornosti ter statični nosilnosti.
Konstrukcijski elementi