INŠTALACIJSKA RAVNINA

Pri difuzijsko odprti gradnji je za zagotavljanje dolgoročnosti konstrukcije izjemnega pomena zrakotesnost objekta. Zrakotesnost objekta zagotavlja nepretrgana povezana parna ovira na notranji strani zunanjih sten in strehe. Po navadi se za to uporablja OSB plošča, lahko pa tudi ustrezna folija ali kombinacija obeh. Kakršnekoli luknje ali vrzeli v parni oviri lahko povzročijo preveliko prehajanje zračne vlage v konstrukcijo, kar posledično privede do prevelike količine kondezata v konstrukciji, ki bi še uspela izhlapeti skozi fasadno ali strešno vlakneno.
Tako nabiranje vode v konstrukciji negativno vpliva na izolacijo in lahko povzroči sesedanje (na primer mineralne ali steklene volne) ter zmanjšuje toplotno izolativnost. Na dolgi rok lahko konstantna vlaga škoduje tudi leseni konstrukciji, pojavi se lahko plesen ali celo lesna goba.
A vendar na notranji strani zunanjih sten potrebujemo inštalacije, kot na primer stikala za luči, morda cevi za radiatorje, prezračevanje ipd. Če razvod teh inštalacij naredimo na zunanji strani parne ovire (v konstrukciji strehe ali stene), je potrebno ogromno dela in časa, da se vsi preboji ustrezno zatesnijo. Prav zato je mnogo enostavneje, da se parno oviro pusti nedotaknjeno in da se izvede inštalacijska ravnina na notranji strani. Tako ne potrebujemo dodatnega tesnjenja prebojev, izvedba je hitrejša in predvsem varnejša.
Inštalacijsko ravnino lahko izvedemo na dva načina:
  • če potrebujemo veliko debelino za instalacije se na parno oviro - po navadi OSB plošče - pričvrsti leseno podkonstrukcijo ustrezne debeline, vmes se napeljejo inštalacije, preostali votli prostor pa se izolira z mehko izolacijo kot na primer leseno volno STEICO Flex ali vpihanimi lesenimi vlakni kot na primer STEICO Zell. Izvedbo se zaključi z mavčno kartonsko ploščo kot finalno oblogo, ki se jo pritrdi v leseno pod konstrukcijo
  • če pa potrebujemo le malo prostora za električne instalacije, je enostavnejše uporabiti leseno vlaknene plošče namenjene za izvedbo instalacijske ravnine, ki se jih enostavno pritrdi na OSB plošče v potrebni debelini. Kjer želimo instalacije, enostavno z rezkarjem izdolbemo ustrezen kanal. Ko so instalacije zaključene, pa čez njih enostavno vgradimo mavčno kartonsko ploščo ali pa glineni omet kot finalno oblogo.

Plošče za instalacijsko ravnino


Povpraševanje