Dimenzijska stabilnost lesenih izolacij - Arting
Obnova stare kamnite hiše
December 23, 2020

Dimenzijska stabilnost lesenih izolacij

Poleg same izolativnosti in faznega zamika prehoda toplote je pri izbiri mehke izolacije zelo pomembna tudi dimenzijska stabilnost. Če izolacija po vgradnji iz kateregakoli razloga ne zadrži prvotne oblike, nastanejo med vgrajenimi kosi izolacije špranje, te pa povzročijo toplotne mostove v izolacijskem ovoju. Bolj kot je izolacija kompaktna, enostavnejša je kvalitetna montaža in manjša možnost da se kasneje pojavijo toplotni mostovi.

Lesena volna Flex se uporablja kot izolacijsko polnilo konstrukcij strehe, stene in tal. Lesena volna je v tem segmentu ena najgostejših materialov (50 - 60 Kg/m3) in je do 5 krat gostejša in kompaktnejša od konkurenčnih proizvodov kot na primer steklena volna. Če zraven prištejemo še zmožnost sprejemanja in oddajanja vlage brez deformacij in pa praktično enako izolativnost ter bistveno večji fazni zamik prehoda toplote, od "klasičnih" izolacij, je odločitev o izbiri najboljšega izolacijskega materiala jasna.
 

Zaščita pred udarci

Za izolacijo fasade in strehe nad nosilci uporabljamo različne materiale. Za tovrstne uporabe je poleg izolativnosti zaželjena tudi čim boljša odpornost na udarce. To se predvsem kaže pri vgradnji tako imenovanih sekundarnih kritin, ki se jih vgradi pod strešno kritino in ščitijo objekt pred vdorom dežja v primeru da se poškoduje kritina. V zadnjem času je bilo nemalo primerov, ko je toča razbila strehe in edina stvar, ki je ostala da ščiti objekt je bila sekundarna kritina.

Podobno velja za fasade, saj se velikokrat zgodi, da se zgodi poškodba tudi zaradi (pre)mehke izolacije kot na primer EPS (Stiropor). Če je izolacija trša, so tudi poškodbe redkejše. Lesene vlaknene plošče so odporne na zelo močne udarce, se ne lomijo ali pokajo ter ohranjajo svoje lastnosti tudi po pškodbi.
 

Izolacije iz lesenih vlaken so dimenzijsko zelo stabilne kar preprečuje nastanek toplotnih mostov