Obnova stare kamnite hiše - Arting
Difuzijska odprtost in zrakotesnost
November 25, 2020
Dimenzijska stabilnost lesenih izolacij
January 29, 2021

Obnova stare kamnite hiše

Obnova objekta je ponavadi bolj zahtevna od novogradnje, saj je potrebno biti zelo previden tako pri izbiri ustreznih materialov uporabljenih za obnovo kot tudi na estetski vidik obnove če želimo ohraniti izgled in občutek v objektu.

Na nas se je obrnil lastnik 100 let stare istrske kamnite hiše, ki je želel staremu objektu vdahniti novo življenje. Obnovo so predpisali in nadzirali konzervatorji, ki so pazili da je vse izvedeno z ustreznimi materiali tako da se ohrani starinski izgled, istočasno pa se je objekt prilagodil sodobnim zahtevam bivanja.

Obstoječe stanje

Stara hiša je imela bivalno le pritličje, podstrešje je bilo neizkoriščeno in hladno. Streha in strešna konstrukcija je bila precej dotrajana, notranje predelne stene nefunkcionalno postavljene, strop pritličja dotrajan in neuporaben. Investitor je želel to spremeniti. V pritličju je predvidel velik dnevni prostor in sanitarije, spalnici pa je želel premakniti na podstrešje

Da bi se to doseglo, so bili potrebni koreniti posegi v obstoječe stanje. Porušila se je stara plošča nadstropja, predelne stene in kompletna streha, tako da so od hiše ostali praktično samo zunanji zidovi. Izvedli so se sedeži za nove lesene nosilce plošče, sledila je montaža nove lesene plošče nadstropja. Za ta namen smo uporabili lepljen les BSH kot nosilce in KVH lesa kot podnice nove plošče.

Nova streha

Ko je bila izvedena nova plošča, smo pripravili zidove za postavitev nove konstrukcije strehe. Zahteva je bila, da mora biti konstrukcija vidna iz notranje strani, kot je običajno v Istri. Tudi za ta namen smo uporabili lepljen masivni les BSH, ki se ga je na CNC stroju natančno ukrojilo in pobarvalo pred vgradnjo, tako da je bila montaža super hitra in enostavna navkljub novo izdelanim frčadam v strehi.

Izolacija strehe

Navkljub staremu klasičnemu izgledu strehe pa nova streha ustreza vsem zahtevam sodobne gradnje. Čez strešni opaž smo položili najprej folijo kot parno oviro, čez pa leseno vlaknene izolacijske plošče Therm . Kot sekundarno kritino smo uporabili STEICO Universal , plošče ki so vodoodbojne ter istočasno izolacija. Za trajno zaščito izolacije smo čez njih položili še paroprepustno folijo, ki služi še kot vetrna zapora. Čez tako izolirano streho smo izvedli t.i. zračni most za prezračevanje kritine, poletvali streho ter položili klasično primorski strešnik Korec.

Tako smo dobili objekt, ki ustreza sodobnim smernicam gradnje istočasno pa ohranja tisti občutek bivanja v stari kamniti hiši, ki ga vsi tako cenimo.

Les in kamen. Sanjska kombinacija pri gradnji in obnovi starih istrskih hiš