Obnova mansarde Ljubljana - Arting
Zaščita pred vremenskimi vplivi
August 19, 2020
Lesene izolacije uravnavajo vlago v prostoru
August 20, 2020

Obnova mansarde Ljubljana

Investitorja sta originalno imela primarno namen sanirati streho in izvesti manjša obnovitvena dela v mansardi stare meščanske vile v Ljubljani. Ko se je začelo z demontažo strehe je bilo jasno da bo stanovanje potrebno temeljitejše prenove, saj se je pokazalo da je konstrukcija zelo dotrajana, leta obnov »po domače« pa so naredila precej škode..

Nova streha

Strešni nosilci so bili tanki, stojna višina v mansardi pa je dragocena ker določa uporabno površino stanovanja. Zato je izolacija strehe izvedena z debelo zunanjo izolacijsko strešno leseno vlakneno ploščo PAVATEX Isolair, med nosilce pa se je vgradila lesena volna STEICO Flex. Na spodnjo stran strešne konstrukcije so bile vgrajene OSB plošče, ki so ojačale konstrukcijo. OSB plošče delulejo tudi kot parna ovira in kontrolirajo prehod vlage iz prostora v konstrukcijo ter pomagajo pri regulaciji vlage v prostoru s čimer ustvarjajo udobno bivalno klimo.

Predelava konstrukcije

Obnova je bila zelo dinamična, saj je prihajalo do novih in novih idej skoraj vsakodnevno, lesena gradnja z dodatnimi jeklenimi ojačitvami pa je dopuščala izvedbo praktično vseh želja, med drugim tudi povečanje obstoječe frčade ter izvedbo nove manjše nad njo skupaj z manjšim balkonom.

Obnovila so se tudi tla v špici strehe in sicer kot kombinacija jeklenih nosilcev in lepljenega masivnega lesa. To je omogočalo vitko sestavo ter hitro izvedbo.