Pišite nam:Pokličite nas:
 


Za pomoč nas lahko za vse informacije pokličete na
01 366 31 36 ali nam pišete na info@arting.si.

Domov > Nasveti za gradnjo > Talne izolacije

Talna izolacija

Talne izolacije se vgrajujejo na vse vrste podlag: na klasične betonske (temeljne) plošče, na lesene masivne plošče (CLT) ali pa na montažne lesene plošče narejene iz stropnikov in nosilnih konstrukcijskih plošč. Opravljajo dve funkciji in sicer:

1. Toplotno izolacijska funkcija je nujno potrebna v pritlični etaži, kjer preprečuje vdor hladu iz zemlje oziroma kleti v bivalni prostor
2. Zvočno izolacijska funkcija pa je potrebna v stropnih konstrukcijah, kjer preprečuje prenos hrupa in udarnega zvoka iz nadstropja v spodnje etaže

Sestave talnih konstrukcij so si med seboj zelo podobne:

1. Finalna talna obloga
2. Nosilna podloga za talne obloge (lahko klasični mokri ali suhi estrih)
3. Eventualno elektro in strojne instalacije kot na primer talno gretje
5. Ločilni sloj
6. Nosilna podložna konstrukcija (beton, masvina lesena ali montažna plošča)


Odločitev o vrsti nosilne konstrukcije za talne obloge je odvisna od nosilnosti plošče ter želja investitorja:
1, Klasični mokri estrih se brez problema lahko izvede v vseh novogradnjah, kjer obtežba ni problematična. Prednost je predvsem visoka akumulacija toplote in dobra toplotna prevodnost kar je super pri izvedbi talnega ogrevanja, slaba stran pa je da pri gradnji vnesemo v objekt precejšnjo količino vode, ki jo je potrebno izsušiti kar pomeni za ca. 2 meseca zastoj v gradnji.
2. Suhi estrihi so odvisno od sistema in zahtev kar  OSB, mavčno kartonske ali betonsko vlaknene plošče, položene ploskovno na sloj izolacije. Njihova funkcija je prevsem razpršitev točkovne obremenitve na večjo površino in pa kot ustrezna podloga za lepljenje talnih oblog.

Za izolacijo lahko uporabimo več različnih materialov in načinov uporab. Generalno jih ločimo glede na tako imenovano tlačno trdnost na mehke in goste izolacije. Tlačno trdne (goste) izolacijske plošče enostavno ploskovno položimo na ravno nosilno podlago brez kakršnekoli dodatne podkonstrukcije, saj so dovolj trde, da prenesejo standarno obtežbo za bivalne prostore. Če pa podlaga ni dovolj ravna ali pa se zahteva velika količna debeline, pa je enostavneje izvesti leseno podkonstrukcijo v željeni debelini talne izolacije s katero izravnamo tla, vmes vgradimo npr. leseno volno, čez pa položimo OSB plošče na katero lepimo finalno oblogo. Za posebej neravne površine je varinata uporabiti tudi nasutje iz posebnih materialov, ki enakomerno prenašajo obremenitev, čez pa spet OSB ali mavčno kartnoske plošče tako da dobimo tako imenovana plavajoča tla. Sledenje se predvsem uporablja pri sanaciji starih stavb.

V primeru polaganja tako imenovanega ladijskega (kmečkega) poda je na voljo tudi posebej ta ta namen razvit sistem talne izolacije, ki ima med izolacijskimi ploščami že predpripravljeno leseno konstrukcijo, v katero brez problema direktno pritrjujemo lesene letve kot finalno oblogo.