Pišite nam:Pokličite nas:
 


Za pomoč nas lahko za vse informacije pokličete na
01 366 31 36 ali nam pišete na info@arting.si.

OSB PLOŠČE

OSB plošče (iz angleščine Oriented Strand Board) so gradbeni material odličnih mehaničnih lastnosti posebej primerne za uporabo kot konstrukcijski nosilni element v gradbeništvu. Najbolj pogosta uporaba je oblaganje sten, tal in strehe predvsem pri montažni gradnji.


OSB plošče se proizvajajo delčkov lesa, zlepljenih skupaj z lepilom in voskom pod visokim pritiskom, kar je zagotavljalo precejšnjo vodoodpornost plošč. Včasih so se uporabljala lepila z vsebnostjo formaldehida, v zadnjih letih so ta lepila nadomestila ekološka lepila brez strupenih primesi.


OSB plošče se proizvajajo v različnih dimenzijah, debelinah in trdnosti, odvisno od namena uporabe. Skupna lastnost je da v njihovi strukturi ni luknjic zraka ali vrzeli in so primerne za uporabo v vlažnih okoljih, ne smejo pa ostati nepokrite na dežju. Končan proizvod ima podobne lastnosti kot vezana plošča in boljše kot iverna plošča in se jo lahko obdeluje in reže kot navaden masiven les.


Plošče razvstimo v skupno 4 razrede (OSB/1, OSB/2, OSB/3 in OSB/4), a v gradbeništvu večinoma uporabljamo le OSB/3 in OSB/4, saj sta le ta dva primerna za uporabo v vlažnem okolju. Razlika med njima je le v količini uporabljenega lepila, kar naredi OSB/4 močnejšo.


KDAJ UPORABITI OSB PLOŠČE?

OSB plošče so eden najbolj univerzalno uporabnih gradbenih materialov na trgu. Uporabljamo jih za zavetrovanje konstrukcij sten in strehe v skletni gradnji, kot podloga za kritine in talne obloge itd. Ob konstrukcijski funkciji opravljajo še vlogo ovire.


PREDNOSTI

  • enostavna obdelava kot vsak les
  • izredno močna in trdna on relativno majhni lastni teži
  • dvojna funkcija - uporablja se tudi kot parna ovira
  • za uporabo v vlažnih okoljih (npr. podloga za strešno kritino)
  • cenovno ugodne
  • prilagodljive dimenzije in debeline


DOBAVLJIVE DEBELINE IN DIMENZIJE

Debeline: 12, 15, 18, 22 in 25 mm

Dolžine 2.500, 2.800 in 3.000 mm,

Širine: 625, 675 in 1.250 mm